Vinterpälsen kastad

Så var badsäsongen äntligen öppnad. Efter veckor av spånande så bestämde jag mig under torsdagskvällen för att göra fredagen till premiärdagen med stort P.

Trots torsdagseftermiddagens dystra väderprognos så kände jag redan under samma kväll att det inte riktigt gick att vänta längre. Suget efter ett svalkande premiärdopp hade helt enkelt kommit till att bli för stort.

Så när jag väl vinklade upp persiennerna på fredagsmorgonen så kände jag mig trots nattens påtagliga väderomslag redan mentalt förberedd för uppgiften. Det skulle banne mig bli ett bad denna fredag.. Och därmed basta!.. eller vänta nu.. någon varm och närliggande bastu var det ju aldrig tal om.. så glöm det där med att basta..

Däremot så hade nattens oönskade snöfall bestämt sig för att envist stanna kvar på marken. Och som om inte det vore nog så hade även den piskande vintervinden återvänt med sin fulla kraft. Men men.. Har en självplågare till dalkarl (med finskt påbrå dessutom) väl bestämt sig så har han. Det skulle bli ett bad. Så var det bara. Det kunde inget som helst halvdant försök till vinter ens komma att ändra på.

Det gäller att vara väl förberedd när man tar sig ut i det fria.. Det var dock lite knivigt att hålla grejerna torra och varma i det rådande snökaoset..

Även fast jag redan under kvällen innan hade stålsatt mig inför uppgiften så kände jag ändå att jag behövde ta fram det där lite mer erikssonska och koncisa ’mindsetet’.

Här blev jag tvungen att slå hål på isen med knytnäven.. Jag antar att alla sätt är bra utom de dåliga vid såna här tillfällen..

Det där mentala tillståndet som jag oftast bara tar till när det kommer till liv och ond bråd död. Kanske så ska dock detta s k ’mindset’ inte tillskrivas mitt svenska arv överhuvudtaget.. Kanske så är det snarare än en gång mitt mer solituda och finska påbrå som gör sig påmint.. Men vad vet jag? Jag låter det nog – för familjefridens skull – vara osagt för den här gången..

Hursomhelst.. Min taktik för att uppnå detta s k ‘mindset’ må – med dagens mått mätt – vara av det primitivare slaget. Men om du frågar stenåldersmänniskan i mig så är det här den enda taktiken som överhuvudtaget finns, och funkar..

I de lugnaste vatten..

För det första så är det liksom ingen idé att tänka något överhuvudtaget. Det handlar enbart om att bestämma sig och stänga av alla eventuella tankar där tvivlet vill försöka ta sig in. Det är precis som att du skapar dig ett tomt och neutralt rum i hjärnan där endast ditt fokus från stenåldern får plats. Och sen så kör du bara på. Det är stålsättning när den är, och funkar som allra bäst.

Så här kan man också se ut efter årets första dopp..

Detta fokus är som med mycket annat en ren träningssak. Man blir bättre på det ju fler gånger som man ägnar sig åt det. Och personligen så tycker jag att det här tillvägagångssättet har hjälpt mig på flera plan här i livet.

Koncentration är med allt nutida ’brus’ nämligen ingen gratisvara i dagens samhälle. Därför så tror jag att det kan vara bra så nyttigt att ta sig ut i naturen mellan varven. Koppla från och komma loss, och bara vara fri i tanke och kropp för en stund. Ägna sig åt en sak i taget. Kasta multitaskandet åt fanders i några timmar eller fler. Omfamna livet.

Och kanske även mellan varven ägna sig åt lite mer ’obekväma’ och naturnära aktiviteter. Kika efter nalle puh, klättra upp på nån stor sten, eller varför inte uppför ett mindre berg?!

Eller springa ut till skogs ensam mitt i den mörka vårnatten. Tillåta sig själv att känna att livet är här och nu. Inte igår, eller i övermorgon.

Eller också så gör man det bara enkelt för sig själv genom att stålsätta sig, packa väskan, och masa sig iväg till närmsta öppna vatten en fredag i början av april..

Jag vet inte.. Men för mig så är det nån form av livskvalitet i alla fall..

Skål för nykterheten!

Publicerad av dalablues

Livet i Dalarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: