Snälla Robert skona oss

Huga! Robert ’the body’ Lewandowski. Jo jag tackar jag! Eller nej.. det gör jag ju inte.. som motståndare så tackar jag nog nej till karln 8 dagar i veckan. Minst!

Robert Lewandowski

Man minns ju väl hur det gick i sommarens EM-slutspel då vi senast mötte denne Robert.. eller Polen om man så vill.. men det känns som att det mest var ’Lewa’ för hela slanten den gången.

Nu vann trots allt Sverige matchen till slut. Och det var ju för väl det. Men den satt hårt inne den där 3-2 segern. För jag minns fortfarande hur otroligt farligt det blev på Sveriges planhalva vareviga gång som denne Lewandowski rörde vid bollen. Det är inte för intet att det var just han (Robert alltså) som även gjorde Polens bägge mål i matchen.

Som tur var så hade Sverige en viss Viktor Claesson i bra slag den gången.. Så pass bra så att han (mycket tack vare Dejan Kulusevskis delikata framspelning) inte hade några större problem med att sätta bollen i nät då läget uppstod några minuter in på stopptid.

Viktor Claesson

Man kan säga mycket om Viktor Claesson och hans dalande formkurva. Men hans nuvarande status är nog mestadels en konsekvens av situationen som råder i landet som han har valt att bedriva sin proffesionella fotbollskarriär i, snarare än något annat.

Under sommarens EM, då krig och elände fortfarande mest bara var ett litet embryo i Vladimir Putins huvud, kom Claessons formidabla 3–2 mål visa sig bli både matchavgörande och utslagsgivande eftersom Sverige till skillnad från Polen tog sig vidare från – den redan på förhand – snåriga gruppen.

Dock så var det – om jag får dra till med en gissning – många svenskar som satt hemma (eller någon annanstans för den delen) med hjärtat i halsgropen under större delen av den där junikvällen strax innan midsommar förra året.

Det var i alla fall den känslan som jag satt inne med under större delen av matchen. En riktig nervpärs! Och jag har svårt att tänka mig att det bara var jag som bar på den känslan. Man visste liksom djupt inom sig att om bollen når Lewandowski.. ja då kan verkligen vad som helst hända. Vin av vatten, järn till guld, you name It! Och kan det hända två gånger så kan det väl lika gärna hända en tredje gång. Polski pojkski gjord av målski.

Han är sannerligen en intressant spelare denne Robert Lewandowski. För karln öser verkligen in mål i vilket lag han än spelar i. Ja i stort sett i alla fall. Undantaget är kanske hans tid i den inhemska klubben Lech Poznan under åren 2008-2010. Hans dåvarande tränare såg tydligen aldrig storheten i Lewandowski, och hade i och med detta heller inga större bekymmer med att släppa iväg honom till Tyskland och Borussia Dortmund. Det skulle han dock få komma att ångra några år senare..

Robert Lewandowski är den förste spelaren i Bundesliga som gjort hattrick på endast fyra minuter. Det tidigare rekordet hade Duisburgs Michael Toennies, som år 1991 gjorde hattrick på nio minuter – då hade Lewandowski redan hunnit göra fem.

Han är även den förste spelaren att göra fem mål efter att ha hoppat in från bänken i en match. Så ni hör ju själva vilket monster vi har att göra med här. Sa jag att han gjorde 41 mål för sin nuvarande klubb Bayern München säsongen 20/21?

Och då pratar vi bara i Bundesliga. Räknar man även in landslag och andra turneringar så blir det siffror som knappt går att räkna ut utan kalkylator..

Så det här kan komma till att sluta illa om inte Sverige steppar upp sitt game från i torsdags. Grundspelet måste sitta bättre. Och jag syftar då framförallt på den skakiga backlinjen. Den kändes nämligen inte alls något vidare synkad senast det begav sig.

Det kommer att bli att bli en tuff match ikväll..

Jag tycker nog mest att det såg rätt så ängsligt och tafatt ut i Sveriges försvar om jag ska vara helt ärlig. Att Albin förmodligen inte kommer till start känns inte heller som den bästa av nyheter i dessa redan ovissa dagar. Mattias Svanberg (om det nu blir han som ersätter) må vara bra när det kommer till den offensiva delen. Han har ett bra skott, och är hyfsat målfarlig och så. Men i den defensiva delen så tycker jag att han känns lite för ’tunn’ och oerfaren. Vilket kan komma till att ställa till med bekymmer för Sverige ikväll. Men vi får ta och avvakta en stund till.. Har vi tur så kommer Ekdal till start trots de hitintills dystra rapporterna.. Men i skrivande stund så ser det faktiskt rätt så mörkt ut..

Så snälla Robert.. Skona oss!!

Publicerad av dalablues

Livet i Dalarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: