Daniels ölbröd

Det här är ett ölbröd som jag har mixtrat fram på egen hand efter många timmar vid bakbordet. Som ölentusiast så har jag alltid varit fascinerad över den goda smaken som öl har förmågan att tillföra bröd. Smaken på ölbröd blir något annat än i mer vanligt förekommande brödsorter. Lite mer djup. Och lite mer karaktär.

Ingredienser:

 • 33 cl folköl – porter alt. lager
 • 1 dl surdeg av vete
 • 25 g jäst
 • 1 dl grahamsmjöl
 • 1,5 dl rågsikt
 • 9-10 dl vetemjöl
 • 0,5 dl honung
 • 1 msk mörk sirap
 • 1 msk havssalt
 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt öl, surdeg, honung, sirap och havssalt. Rör sedan om tills jästen löst upp sig.
 2. Blanda ner grahamsmjölet, rågsiktet, och hälften av mjölet väl tills du har en lös deg.
 3. Täck bunken med plastfolie, och låt stå i 15 minuter.
Degen ska vara lös till en början
 1. Ta sedan och blöt en slickepott med kallt vatten och vik degen underifrån från kant till kant med den några gånger. Försök att få till så mycket ’spänningar’ i degen som möjligt. Täck bunken med plastfoliet igen, och låt vila i ytterligare 15 minuter. Upprepa sedan denna procedur minst 3 gånger till.
 2. Arbeta nu in resten av mjölet tills degen känns spänstig och smidig. Runddriv sedan degen och låt den därefter jäsa i en jäskorg, eller i en bakhandduk i ett durkslag i rumstemperatur i 90 minuter (se till att mjöla degen ordentligt innan du sveper in den).
 1. Sätt igång ugnen på 225 grader.
 2. Efter jäsningen så lägger du över den runddrivna degen på ett bakplåtspapper och skär snitt i den. Var noga med att inte skära för djupt. 3-4 mm brukar vara lagomt.
 1. Placera sedan det ogräddade brödet i en stor gjutjärnsgryta. Lägg på locket och låt jäsa i 30 minuter.
 1. Sätt in brödet i mitten av ugnen. Efter 15 min: sänk temperaturen till 175 grader, och grädda i ytterligare 15 minuter.
 2. Ta ut grytan och ta av locket, och grädda sedan brödet utan lock i ca 15 minuter. Denna tid kan variera beroende på ugn. Så ha brödet under god uppsikt i gräddningens slutfas. Det händer att jag tar ur brödet ur gjutjärnsgrytan och gräddar det i endast bakplåtspappret de sista 5 minutrarna, för att få lite mer färg runtom. Låt sedan det färdiga brödet svalna av inlindade i ett par bakhanddukar innan du skär upp det.

Lycka till!

Publicerad av dalablues

Livet i Dalarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: