Pitabröd

Pitabröd är ett arabiskt bröd som passar till många olika maträtter. För oss här uppe i de nordligare breddgraderna så går nog tankarna främst till kebab och falafel. Brödet kan även användas som matbröd.

Ingredienser:

 • 4 dl vatten
 • 25 g jäst
 • 1 tsk salt (gärna havssalt)
 • 2 msk honung
 • 1 dl rågsikt
 • 9-10 dl vetemjöl
 • 1 msk raps eller olivolja
 1. Sätt ugnen på 250 grader.
 2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör sedan om tills jästen har löst upp sig. Häll i olja, honung och salt och rör om ytterligare.
 3. Tillsätt rågsiktet och det mesta av mjölet (eventuellt alltihop). Rör om och knåda i ca 10 min tills degen känns smidig. Låt sedan degen vila i bunken under bakduk i ca 15 min.
 4. Ta nu upp degen på ett mjölat bord och rulla ut den till en längd. Dela degen i 10 lika stora delar som du sedan formar till bullar.
 1. Kavla ut bullarna till runda kakor (ca 15 cm i diameter) och fördela dem på 2 bakplåtsförsedda plåtar (nagga ALDRIG pitabröd).
 1. Låt sedan bröden jäsa under bakdukar i ca 60-70 min.
 2. När bröden har jäst klart så gräddar du dem i mitten av ugnen i ca 3 min. Ta sedan ut plåten och vänd varsamt på bröden med hjälp av en stekspade (ej gaffel). Grädda därefter i ytterligare 6-7 min.

Viktigt! Pitabröden ska knappt få färg.

 1. Lägg nu de färdiga pitabröden försiktigt på ett svalt ugnsgaller eller dyl. Täck sedan över bröden med bakhandukar så att de håller sig fortsatt mjuka. Har du ej tänkt att äta dem inom kort så rekommenderar jag att du fryser in bröden så fort de har svalnat. De blir lätt torra och tråkiga annars.

Lycka till!

Publicerad av dalablues

Livet i Dalarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: